Kawa, czyli napój bez którego nie wychodzę z domu

kawa herbataInnymi, chyba najpopularniejszymi napojami naszych domów są kawa i herbata. Amatorów jednej jak i drugiej używki jest bardzo wielu….

Najważniejsze obok powietrza – mocna kawa

Nie wyobrażamy sobie bez nich życia. Bywają dodatkiem do deseru, posiłku, a najczęściej są przysmakiem samym w sobie i nie potrzebują żadnych dodatków. Podstawowy z nich jest jednym z fundamentów życia ludzkiego. Mogą szkodzić, ale również mogą leczyć, w zależności od tego, jakich składników używa się do ich produkcji.

Napoje są nieodłączną częścią naszego życia bez względu na szerokość geograficzną, porę roku i inne warunki. Uwarunkowane często zwyczajami, niektóre z nich są charakterystyczne dla danego regionu świata. Najpopularniejszym i najważniejszym napojem jest woda. Można spierać się, czy będzie to woda tzw. źródlana, mineralna, ze studni, butelkowana, średniozmineralizowana lub wysokozmineralizowana. Każda z nich jest bardzo potrzebna naszym organizmom i to najczęściej w ilościach większych, niż je zazwyczaj pijemy.

Szturmem pod strzechy

Innymi, chyba najpopularniejszymi napojami naszych domów są kawa i herbata. Amatorów jednej jak i drugiej używki jest bardzo wielu. Obie z nich posiadają w składzie substancje uzależniające (kofeina w kawie i teina w herbacie) i pobudzające. Jak bardzo pobudzają i uzależniają jest sprawą bardzo indywidualną, bo każdy człowiek ma inny organizm i reakcje są najróżniejsze. Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez kawy, dla innych może ona nie istnieć, a wręcz szkodzi np. powodując refluks, czy ogólnie nadkwaśność żołądka.

Do Polski kawa przywędrowała pod koniec XVII wieku. Zdobywszy popularność na dworach, zagościła na nich na stałe i zdobyła serca nawet rzemieślników.

Na początku pito czarną kawę bez dodatków, ale z czasem zaczęto eksperymentować dodając cukier i mleko. Dodatek śmietanki sprawił, że zaczęto taką kawę nazywać “polską”. Wtedy czarna kawa przeszła już do lamusa i była wypijana tylko w czasie postu. Delektowali się nią władcy, znani artyści, naukowcy i pisarze. I tak jest do dziś.

Obecnie najlepsze restauracje m.in w Białymstoku szczycą się doskonałą kawą. Powstał nawet zawód, a co najmniej specjalność – barista, których popisy możemy również obserwować w Białymstoku. Parzenie kawy stało się rytuałem lub nawet swego rodzaju sztuką. Internet obiegają zdjęcia przepięknych grafik wykonanych na wierzchu filiżanki lub kubka z kawą. Za pomocą spienionego mleka i innych dodatków powstają małe, chociaż bardzo ulotne dzieła sztuki.

Eksperymentowano również ze smakiem. Dodatek mleka, cukru i śmietanki przestał wystarczać i zaczęto dodawać w procesie palenia kawy różne aromaty lub podczas parzenia – syropy smakowe. Inną, zdrowszą opcją jest wykorzystanie aromatycznych przypraw – cynamonu, kardamonu, goździków, które to przyprawy są jednym ze składników kawy po turecku.

Techniki parzenia kawy

Różne są sposoby zaparzania i podawania kawy. Do obecnych czasów, w polskich domach najpopularniejsza była tzw. parzucha. Wsypywano do naczynia odpowiednią ilość kawy, zalewano wrzątkiem i zaparzano. Efektem ubocznym takiej kawy były pływające fusy, bo chociaż ich większość opadała na dno, to jednak nie wszystkie. Wraz z otwarciem granic przywędrowała kawa rozpuszczalna i królowała w domach, na przyjęciach i w biurach. Obecnie większość używa ekspresów do kawy. Najprostszy z nich to dzbanek kilkukomorowy, gdzie do dolnego zbiorniczka wlewa się wodę, na to nakłada sitko i sypie tam kawę. Stawia się to na palniku i z czasem, pod wpływem ciśnienia woda z dołu przeciska się przez sitko z kawą i przelewa do górnego dzbanka. Jest to najtańsza opcja dla amatorów bardzo dobrej kawy.

Inną, znacznie droższą wersją jest elektryczny ekspres do kawy. Tutaj rozpiętość cenowa jest ogromna, bo można nabyć sprzęt za kilkaset złotych albo nawet za kilka tysięcy. Wybór zależy od naszych potrzeb.

Artykuł sponsorowany